Čišćenje staklokeramičke ploče može biti iznimno zahtjevan posao te iziskuje puno vremena za održavanje ploče ukoliko ju ne tretiramo na ispravan način. Električni štednjaci koji imaju ploče sa staklokeramičkom površinom su iznimno popularni zbog svojeg izgleda, brzog zagrijavanja i hlađenja tako doneseći ekonomsku korist no održavanje ponekad može izazvati glavobolju korisnicima.
Kvaliteta keramike je neosporna, ali kao negativna strana se ističe potreba za pažljivim održavanjem. Mrlje od primjerice masnoće, zagorenog šećera ili kipljenja jela potrebno je ukloniti, a za takvo detaljno čišćenje keramičke ploče se definitvno kao najbolji izbor pokazao strugač odnosno nož za čišćenje. Njegov promjenjivi kut omogućava čišćenje staklokeramičke ploče bez oštećenja i ogrebotina dok spužvice i abrazivni prozvodi za čišćenje najčešće uzrokuju ogrebotine.
Alat se mora postaviti na površinu pod oštrim kutom od 30 stupnjeva. Nakon uporabe, radni alat treba temeljito isprati toplom vodom, možete koristiti deterdžente. Nakon obrade, alat se suši, inače će noževi brzo postati tupi. Kontaminirana područja tretiraju se pokretima naprijed/nazad dok staklokeramika ne bude čista. U interakciji sa sredstvima za čišćenje, strugači lako uklanjaju i najtvrdokornije i osušene mrlje sa staklokeramičke površine. Za generalno čišćenje staklokeramičke ploče morate dodatno koristiti proizvode prikladne za staklokeramiku. Obično su to gel ili pastozne tvari. Po površini se uredno raspoređuju krpom od mikrovlakana.
Nakon ovakvog načina čišćenja staklokeramičke ploče, nadamo se da ćete uživati u kuhanju.